Zwols ontwerpersduo maakt stoel die met leerling meegroeit

  • 0x bekeken
  • 0 reacties

Een imbussleutel. Meer is niet nodig om een stoel voor een basisschoolleerling van groep 1 tot en met groep 8 mee te laten groeien, zeggen twee jonge meubelontwerpers uit Zwolle. Zij ontwikkelden verstelbaar meubilair voor de scholengroep Gelderveste. Nu de eerste drie scholen in onder meer Warnsveld en Brummen voorzien zijn van hun houten stoelen, tafels en krukjes smaakt het naar meer. 

Leerplein CBS Arcade

Foto: Leerplein CBS Arcade

Gelderveste, met negentien scholen in Gelderland wil nu alle gebouwen voorzien van de 'Just Wanted' - meubels in de hoop hiermee een logistiek probleem te tackelen. Want tafeltjes en stoeltjes zijn wel in verschillende maten verkrijgbaar, maar het matcht nooit precies met de leerlingenpopulatie. Gevolg: veel gesleep met meubilair tussen scholen onderling en dan nog tot de conclusie komen dat vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten. ,,Dus hebben we heel veel stoelen en tafeltjes in de opslag. Dat kost ruimte en geld. Daar wil ik vanaf'', zegt facilitair manager Rob Pasman van Gelderveste. 

Probleemoplossend

Hij kwam via via in contact met Thierry van Til (26) en Nick Glazenburg (29), allebei afgestudeerd als interieurarchitect bij hogeschool ARteZ in Zwolle. Onder de naam Just Wanted restaureren en ontwerpen ze meubels. Wat ze vooral leuk vinden is 'probleemoplossend ontwerpen'. Dus konden ze bij de klus van Gelderveste hun hart ophalen. De stoel die de Zwollenaren ontwikkelden een soort bouwpakketje.  

Voetenbankje

Elke stoel kan in de variant laag, middel en hoog in elkaar gezet worden. Leerlingen van verschillende lengtes kunnen er goed op zitten dankzij de rugleuning die iets schuin staat en het voetenbankje dat bungelende voeten voorkomt. Voor de tafels en de krukjes geldt eveneens dat ze verstelbaar zijn. ,,Nu kunnen we beter de veranderingen in groepsgrootte opvangen zonder dat we meteen nieuw meubilair moeten aanschaffen'', zegt Pasman. 

De ontwerpers van Just Wanted hebben nu zo'n 1600 stoelen en 400 tafels geleverd. Ze hebben patent op hun ontwerp en overwegen er nu de markt mee op te gaan. 

 

Door: Francisca Muller (De Stentor)

0 reacties Ook reageren
Reactie plaatsen