Ouder op een kantelschool: 180 graden het roer om

  • 0x bekeken
  • 0 reacties

Samen met een aantal andere ouders stond ik aan de wieg van de eerste kantelschool (SCCSSCHL 3.0 in Wolfersveen) van GelderVeste. Ik kon hierdoor meewerken aan een veranderende leeromgeving van mijn kinderen.

Het onderwijssysteem is in beweging. Bij GelderVeste kantelen nu meerdere scholen: het onderwijs wordt anders vormgegeven, helemaal toegespitst op hoe kinderen nu het beste leren. Ze begrijpen daardoor waarom ze de dingen leren en hoe ze dit kunnen toepassen. Als je het roer helemaal omgooit, ontstaat er vanzelfsprekend af en toe wat chaos. Maar uit chaos ontstaan de mooiste creaties. Hoe ga je daar als ouder mee om?

Het oudercafé

We zijn kwetsbaar wanneer het gaat om het welzijn van onze kinderen. Dat de school mijn betrokkenheid stimuleert temt de inwendige leeuwin in mij die haar welpen wil beschermen. Zo is het oudercafé een geweldige manier om samen met andere ouders en leerkrachten het reilen en zeilen op school te bespreken. Een plek om leuke verhalen te delen en je zorgen te uiten: van de simpelste dingen tot aan uitgebreide pestprotocollen.

Pakken van kansen

De oplossing van een probleem begint bij het accepteren ervan. Dat heeft de SCCSSCHL 3.0 uitstekend door. Na het accepteren zoeken we samen de kansen die de situatie te bieden heeft. Dat is kantelen in zijn puurste vorm. Ikzelf ben tot de conclusie gekomen dat ik mijn kwetsbaarheid soms aan de kant moet schuiven om mijn kinderen de ruimte te geven levenservaring op te doen als er verandering gaande is. En waar kan dat beter dan op deze school? De plek die ik vertrouw om mijn kinderen daarin te coachen?

Kantelen doe je samen

Waarom doen we de dingen die we doen in de opvoeding van onze kinderen? Als ouder op een kantelschool stel ik mezelf die vraag regelmatig. Dat geeft mooie inzichten. Laten we elkaar op school blijven inspireren en motiveren en daarmee een blijvende positieve bijdrage leveren aan het onderwijs van onze kinderen. Reacties op deze blog stimuleer ik van harte. Want kantelen doe je samen!

0 reacties Ook reageren
Reactie plaatsen