Gun jezelf de tijd om kinderen écht te begrijpen

  • 0x bekeken
  • 0 reacties

Als leerkracht op basisschool De Zonneboom in Doetinchem heb ik geleerd om kinderen écht te leren kennen en te luisteren naar wat zij te zeggen hebben. In deze blog geef ik je een mooi voorbeeld uit de praktijk én vertel ik je graag hoe een andere kijk op kinderen mij geholpen heeft.

Elke ochtend steken we in de kring een kaarsje aan waarmee we de dag beginnen. Na de kring liggen de lucifers in het bakje waar ook de kaars in staat. Eén van de kinderen bleek op een ochtend het doosje lucifers stiekem meegenomen te hebben naar een andere ruimte om er daar één af te steken. Hier werd ik op geattendeerd door andere kinderen.

Een veilige omgeving?

Mijn eerste gedachte was: ‘Wat krijgen we nou! Hier moet ik stevig optreden.’ Ik bleef echter even op afstand staan kijken wat er ging gebeuren. De jongen met de lucifers wilde er net één afsteken totdat hij mij zag. Hij keek mij angstig aan en dat zorgde ervoor dat het anders liep. Er viel een kwartje; hoe kan het zijn dat een leerling angstig is op een plek waar hij zich eigenlijk altijd veilig moet kunnen voelen?

Glimlach van oor tot oor

Ik nodigde hem uit bij mij aan tafel te komen zitten met de lucifers. Ik stelde een aantal vragen om erachter te komen waarom hij deed wat hij deed. Dit leerde mij dat hij nog nooit een lucifer afgestoken had en het graag zelf wilde ervaren. Ik heb hem toen uitgelegd dat het afsteken van een lucifer ook gevaarlijk kan zijn als je het niet goed doet. Daarna liet ik hem een lucifer af steken op een veilige manier en hij had een glimlach van oor tot oor.

Win-winsituatie

Ondertussen waren er zo’n tien kinderen omheen komen staan. Zij zagen hoe ik samen met deze jongen een mooi leermoment had. Het was een win-winsituatie. Ik hoefde niet boos te worden en hij niet angstig te zijn. Daarnaast leerde hij en genoot hij zichtbaar van het moment dat we met z’n tweeën hadden. Ik weet zeker dat hij vanaf nu de lucifers veilig aansteekt en dat ik nu niet meer altijd meteen zal reageren, maar eerst even zal afwachten om mijzelf de tijd te gunnen om de kinderen écht te leren begrijpen.

0 reacties Ook reageren
Reactie plaatsen